Azerbaycan Petrol ve Gaz Tarihçesi

2001

Azerbaycan Cumhuriyeti Devleti Petrol Fonu (ARDNF) tesis edilerek petrol gelirlerinin bir fonda toplanması ve doğal servetlerin bugün ve gelecek kuşaklar arasında adil paylaşımı için önemli bir adım atıldı.

2005
2005

SOCAR, Azerbaycan’ın gaz dağıtımını yürüten Azerigaz Şirketi ve ülkede tüm petrokimya üretim faaliyetlerini yürüten Azerikimya Devlet Şirketi’ni satın alarak kendi akaryakıt dağıtım ağını kurdu ve ülkedeki ilk petrol-gaz işleme ve petrokimya kompleksi yatırımına başladı. Ayrıca Azerbaycan-Sumgait ve Gürcistan’da iki “Ürea” tesisi yatırımı yaptı. Böylece uluslararası standartlarda entegre değerler sunan bir şirket olmak üzere önemli adımlar atmış oldu.

2006
2006

28 Mayıs’ta Bakü-Tiflis-Ceyhan Ana Petrol Boru Hattı üzerinden ilk petrol Ceyhan Limanı’na ulaştı. 13 Temmuz’da boru hattının resmi açılış töreni Ceyhan Limanı’nda gerçekleştirildi.

2007

Azerbaycan’dan ilk petrol ihracatı yapıldı. Bakü-Tiflis-Erzurum “Güney Kafkasya Doğalgaz Boru Hattı” hizmete açıldı. Şahdeniz yatağından ilk gaz üretimi yapıldı.

2008
2008

SOCAR, 2008 yılından bu yana merkezi İsviçre’de bulunan SOCAR Trading şirketiyle Singapur, Londra, Cenevre, Dubai, Lagos, Monako, Kahire ve İstanbul’daki ofislerinde petrol ve petrol ürünleri ticaretini sürdürüyor.
Fujairah Terminali, SOCAR’ın Dubai’de başlattığı önemli projelerden biri oldu.
Kardeş ülke ve stratejik ortak olarak Türkiye’de önemli bir atılıma imza atan SOCAR, 2008 yılında PETKİM’i satın aldı ve PETKİM’i Avrupa’nın en büyük üretim merkezlerinden biri haline getirme hedefiyle ülkede faaliyetlerine hız verdi.
Bu yatırımlar 11 milyon ton kapasiteli STAR Rafineri, 1,5 milyon TEU başlangıç kapasiteli PETLİM Konteyner Terminali (SOCAR Terminal), yaklaşık 1500 MW’lık enerji santralleri, sıvı depolama tankları gibi devasa projeleri içeriyor.

2011
2011

SOCAR, bir diğer dev projeye imza atarak Kore Devlet Petrol Şirketi ile anlaştı ve 5,3 milyon varillik petrol depolama projesini başlattı. Avrupa ve Balkanlar bölgesi için önemli bir nokta olan Ukrayna’da 47 akaryakıt doldurma istasyonundan oluşan akaryakıt dağıtım zinciri kurdu. Aynı zamanda Gürcistan’da petrol, güvenlik, gaz ve akaryakıt dağıtımı yatırımlarına imza attı. Burada 114 akaryakıt istasyonu bulunan şirket, “SOCAR” markası altında kurduğu şirketleriyle faaliyet gösteriyor.İsviçre’de geniş bir dağıtım ağına sahip olan ESSO (Exxon Mobil) akaryakıt dağıtım markasını satın aldı.

2012
2012

İstanbul’da 23 Haziran’da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) anlaşması imzalandı.

2013
2013

SOCAR, ESSO’nun satın alınmasıyla birlikte Avrupa’da akaryakıt dağıtımına başladı. Şirket bugün Avrupa’da 150 akaryakıt istasyonuyla hizmet veriyor. Romanya’da da faaliyetleri bulunan SOCAR, 32 akaryakıt istasyonu ile perakende akaryakıt satışı ve dağıtımını üstleniyor. Ülkede EURO 5 standartlarına uygun yıllık 100 bin tondan fazla toptan ve perakende akaryakıt satışı ve dağıtımı yapıyor. SOCAR, Gürcistan Devlet Petrol ve Gaz Şirketi, Romanya gaz üreticisi Romgaz ve Macaristan’ın enerji şirketi MVM ile birlikte Balkanlara LNG olarak gaz götürme projesi AGRİ-LNG’nin çalışmalarına devam ediyor.

2014
2014

20 Eylül’de “Asrın Anlaşması”nın 20’nci yıldönümünü kutlamak ve Güney Doğal Gaz Koridoru’nun temellerini atmak üzere Haydar Aliyev Merkezi’nde resmi tören düzenlendi.

2015
2015

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) temeli Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Cumhurbaşkanlarının katılımıyla atıldı. Proje 2018’de tamamlanmasının ardından sağladığı kaynak ve güzergâh çeşitliliğiyle Avrupa ve Türkiye’nin artan doğal gaz ihtiyacını büyük ölçüde karşılamaya başladı.
STAR Rafineri, Project Finance International ve Infrastructure Journal tarafından “Yılın En İyi Rafineri Finansmanı Anlaşması” ödülüne layık görüldü. Hydrocarbon Processing dergisi okuyucularının oylarıyla 2015 yılının dünya çapındaki en iyi rafinerisi seçildi.

2016

SOCAR Terminal’in ilk fazı tamamlandı

2017
2017

Azerbaycan Hükümeti ve ortak girişimciler tadil edilerek yeniden şekillendirilen Azeri-Çırak-Güneşli (ACG) Derin Su Üretim Paylaşım Anlaşması’nı (PSA) imzaladı.

2018
2018

STAR Rafineri, uluslararası bir törenle açıldı.
Enerjinin İpek Yolu TANAP, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımıyla gerçekleşen görkemli törenle Eskişehir’de açıldı.
SOCAR, tamamlandığında dünyanın en büyüğü olacak İstanbul Havalimanı’ndaki 9 akaryakıt istasyonunun ihalesini kazandı.
Azerbaycan’ın Şah Deniz- II doğalgaz sahasından Avrupa piyasasına doğalgaz aktarımını öngören TAP doğalgaz boru hattı projesi ile TANAP arasındaki altın kaynak, TANAP ve TAP temsilcilerinin nezaretinde, Türkiye-Yunanistan sınırındaki Meriç Nehri kıyısında başarıyla tamamlandı.
SOCAR Türkiye’nin yatırımlarının tamamına yakınının bulunduğu İzmir, Aliağa’daki arazisi, Özel Endüstri Bölgesi ilan edildi.
SOCAR Terminal faaliyete başladı.

2019
2019

STAR Rafineri’nin ürettiği ilk nafta PETKİM’e teslim edildi.
SOCAR, Alman enerji şirketi EWE AG’nin Türkiye operasyonlarını yürüten EWE Turkey Holding’i ve grup şirketlerini satın aldı. 2019’un Aralık ayında SOCAR AR-GE ve İnovasyon A.Ş. kuruldu, Haziran ayında ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca verilen AR-GE Merkezi belgesini almaya hak kazandı.

2020

SOCAR Türkiye, tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını ile mücadele sürecinde başarılı bir yılı geride bıraktı.
Stratejik yatırımlarının odağını oluşturan; rafineri, petrokimya, enerji, lojistik, dağıtım ve depolama alanlarında entegrasyon sürecini başarıyla tamamladı. Bu kapsamda; insan kaynağını efektif kullanmak, iş süreçlerindeki verimliliği sağlayarak mükemmelliği artırmak üzere yeni bir adım attı. Tüm grup şirketlerine hizmet veren Entegre İş Merkezi’ni kurdu. Ayrıca tüm grup şirketlerinde uygulanması hedeflenen ‘Tek SOCAR, Tek Alev’ projesini Bursagaz ve Kayserigaz’da hayata geçirdi. SOCAR altyapısı ve yenilikçi uygulamaları ile entegre olan bu iştiraklerin logoları da değişerek SOCAR alevi oldu.
Yıl içinde itibarını en çok artıran marka ve paydaşlarının belirlendiği The ONE Awards Bütünleşik Pazarlama Ödülleri’nde SOCAR Türkiye enerji alanında ‘Yılın İtibarlısı Ödülü’ne layık görüldü.
Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) ‘Global Lighthouse Network’üne 2020 yılında Türkiye’den seçilen tek şirket Petkim oldu.
Petkim, STAR Rafineri ve SOCAR Depolama, “COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi”ni aldı.

2021

COVID-19 salgını 2021 yılında da devam etti. SOCAR Türkiye bu dönemi de güçlü insan kaynağı, teknoloji ve Ar-Ge alanındaki yenilikçi yaklaşımı ve çevik yapısı sayesinde başarıyla tamamladı.
2018 yılından bu yana devam ettiği dijitalleşme projesi olan Project Earth kapsamında BT yapısında önemli değişiklikler gerçekleştirdi; operasyonel verimlilik sağlamlaştırıldı, kaynak yönetimi kolay hale getirildi, ağ sanallaştırma kapsamında sunucu güvenlikleri artırıldı, merkezi yönetim ve izleme yapısına dahil edilerek sistemler izlenmeye başladı.
Gebze Teknik Üniversitesi Teknopark'ında SOCAR Ar-Ge Gebze Proses Sistemleri Merkezi’ni kurdu.
5,5 milyar TL’lik net kâr elde ederek 57 yıllık tarihinin rekorunu kıran Petkim, 2021 yılı toplamında satışlarını 2020 yılına göre yüzde 137 artırarak 28,7 milyar TL’ye yükseltti.
SOCAR Türkiye’nin yönetim binaları “Yeşil Enerji”ye geçti.
SOCAR Enerji Ticaret A.Ş., “Yeşil Enerji” satışına başladı.