SOCAR Türkiye Ar-Ge

1969 yılında Petkim tarafından kurulan Ar-Ge merkezi, Aralık 2019’dan beri SOCAR Türkiye bünyesinde SOCAR Turkey Araştırma Geliştirme ve İnovasyon A.Ş. (SOCAR Türkiye Ar-Ge) adıyla yenilikçi, sürdürülebilir, çevre dostu ve pazar odaklı ürün ve dijital teknolojiler geliştiriyor. Şirket, 12 Haziran 2020’de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan aldığı ar-ge merkezi belgesiyle ve 55 yılı aşkın tecrübesiyle SOCAR Türkiye ve grup şirketlerine ar-ge hizmeti sunuyor.

Sürdürülebilir Teknolojiler

Şirketimizin Aliağa’daki Rafineri ve Petrokimya İş Birimi kampüsünde yer alan Ar-Ge merkezi, toplamda 6 adet laboratuvar, 400 metrekarelik pilot tesis ve ofisleriyle ar-ge ve inovasyon alanında yenilikçi ürün ve teknolojiler hayata geçiriyor. Şirketimizin faaliyet alanları arasında katalizör araştırmaları, yeşil kimya, sürdürülebilir, temiz ve verimli enerji, katma değerli ürünler, yeni uygulama alanı ve ürün geliştirme, ürün iyileştirme, dijital dönüşüm, üretim süreçlerinin verimliliğini sağlama ve çevre çözümleri gibi konular bulunuyor.

Üniversite İş Birlikleri

SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi olarak benimsediğimiz açık inovasyon modeli ile güçlü üniversite-sanayi iş birlikleri oluşturmak için 30’dan fazla ulusal ve uluslararası üniversite ve enstitü ile birlikte çalışıyoruz. Bu kapsamda yürütülen çalışmalar, enerji sektörünün yanında tüm SOCAR Türkiye grup şirketleri için de verimlilik artırıcı, maliyet ve rekabet avantajı geliştirecek teknolojilere odaklanıyor.

Avrupa Birliği Destekli Projeler

SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon A.Ş'nin Avrupa Birliği tarafından fonlanmaya hak kazanan toplam altı projesi bulunuyor. Bunlar arasında, Ufuk 2020 çerçevesindeki CARMOF, CO2Fokus ve LOUISE projeleri karbon yakalama, depolama ve kullanım teknolojilerinin geliştirilmesine odaklanırken, NEFERTITI projesi ile konsantre güneş enerjisinden değerli kimyasal üretimi amaçlanıyor. Ayrıca, Ufuk Avrupa programı kapsamında geliştirilen ve fonlanmaya hak kazanan Circular TwAIn ve ALGAESOL projeleri, dijital ve yenilenebilir yakıt teknolojileri konularına odaklanıyor.

AB Projeleri Kapsamındaki Ağ Üyelikleri

Hydrogen Europe

SOCAR Türkiye Ar-Ge Avrupa hidrojen endüstrisini küresel karbon sıfırlama hedeflerinde destekleyen H2EUROPE’un üyeleri arasındaki yerini aldı. Topluluk, karbon nötr ekonomiyi hedefleyen Avrupa merkezli 350’den fazla şirket ve 103 araştırma merkezi ile paydaşlarından oluşuyor. Kuruluş içindeki koordinasyon grupları, temiz H2 teknolojilerinin kullanıma sunulması, H2 pazar gelişimi, entegre H2 altyapısı oluşturma, H2 projelerinin finansal desteği gibi konularda faaliyet gösteriyor.

A.SPIRE

SOCAR Türkiye Ar-Ge; enerji verimliliği, sürdürülebilir enerji hedeflerini destekleyen SPIRE’a üyelik sürecini tamamladı. Sektörler arası Araştırma & İnovasyon ortaklığı portalı olan SPIRE, çalışmaları doğrultusunda proses endüstrisi şirketlerini, sektör birliklerini, öncü araştırma ve teknoloji kuruluşlarını bir araya getiriyor.

Ulusal Destekli Projeler

SOCAR Türkiye Ar-Ge’nin TÜBİTAK-SAYEM (Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması) kapsamında yapmış olduğu ‘’3D-Eklemeli İmalata Yönelik Yerli ve Özgün Tasarım, Malzeme, Üretimi ve Tezgâh Teknolojilerinin Geliştirilmesi’’ başlıklı proje başvurusu TÜBİTAK Yenilik Destek Programı Uygulama Esasları çerçevesinde, atanan bütün hakemler tarafından yüksek not alarak desteklenmeye değer bulundu. Projede, Türkiye ve dünya çapında tanınmış, konusunda uzman olan 23 proje ortağı firma ve üniversite yer alıyor.

Ekosistem içerisinde ASELSAN Elektronik Sanayi, ROKETSAN Roket Sanayi, FORD Otomotiv Sanayi, TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş., Ermaksan Makine Sanayi gibi firmalara ek olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi gibi önemli üniversiteler de bulunuyor.

SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon A.Ş’nin Avrupa Birliği tarafından fonlanmaya hak kazanan toplamda 6 adet projesi bulunuyor. Ufuk 2020 kapsamındaki, CARMOF, CO2Fokus ve LOUISE projeleri ile karbon yakalama, depolama ve kullanım teknolojilerinin geliştirilmesi (CCSU) hedeflenirken, NEFERTITI projesi ile konsantre güneş enerjisinden değerli kimyasal üretimi amaçlanıyor.