Basın Açıklaması

Petrokim Trading Ltd Şirketi, SOCAR Türkiye tarafından bir Avrupa Birliği üyesi olan ve bu çerçevede Avrupa Birliği kuralları, düzenlemeleri ve finansal prosedürlerine tabi Malta Cumhuriyeti'nde 2009 yılında kurulmuştur. Petrokim şirketi her zaman uluslararası ticaret kurallarına ve düzenlemelerine uygun şekilde harekete etmiş ve bu çerçevede birçok müşterisi ile yüzlerce işlem gerçekleştirmiştir.

Petrokim şirketi, müşteri ile girdiği ticari ilişkilerini her zaman uluslararası ticaret kurallarına ve düzenlemelerine uygun şekilde icra etmiştir.

Petrokim şirketinin Amerika Birleşik Devletleri'nin ve uluslararası yaptırım listesinde yer alan herhangi bir şirket ile hiçbir şekilde çalışmadığını tekrar vurgularız. Petrokim, ticari işlemlerini gerçekleştirirken düzenlemeler çerçevesinde gerekli tüm önlemleri alarak hareket etse de, satılan ve teslim edilen bir malın müşterileri tarafından nasıl kullanıldığı konusunda bir tasarrufa ve otoriteye sahip olmamıştır. Ayrıca basında adı geçen ve Suriye'ye yönelik yaptırımları deldiği belirtilen Millenyum ve Blue Energy Ltd. şirketleri ile ilgili ticari işlemlerin yapıldığı zaman diliminde bu şirketlerin uluslararası yaptırım listesinde mevcut olmadıkları açıktır. Adı geçen bu şirketler Petrokim ile gerçekleştirdikleri işlemlerden aylar sonra ABD otoriteleri tarafından yaptırım listesine dahil edilmişlerdir. Bunu takiben Petrokim ve SOCAR Türkiye, bu şirketlerle olan ticari ilişkilerini 2015 yılında derhal sonlandırmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.